2014. július 7., hétfő

1.kritika:Különös végzet



Különös végzet

Az ember szemét először a design fogja meg nyilván,ami nagyon egyedi lett,és egységesek a színek,aminek kifejezetten nagyon örülök.A színvilág a hideg kékben,és a sokat sejtető lilában nyilvánul meg.A fejléc nagyon jó lett,amit az Angel Dream Blog Design oldal készített,nagyon illik az egész blog jellegéhez,témájához,címéhez.A színvilágról még annyit szeretnék megemlíteni itt nálad,hogy én alapjában véve nem szeretem a kéket és a lilát,de a te blogodhoz ez egyszerűen nagyon illik!Szóval dicséret neked is a design alapkoncepciójához,és persze dicséret az Angel Dream Blog Design-nak is a fejlécért.
A következő pedig amit kiemelnék az az idézeted,amit kiraktál:”Az ember két lábbal a földön járó,szárnyatlan angyal.”(Pascal).Az idézet is sokat sejtet,szinte sugallja azt,hogy itt valami izgalmas történet fog kibontakozni a szemem láttára.Ez is nagyon ügyes választás volt.
Az előszó(és kiemelném,hogy végre nem prológusként szerepel) tartalmaz egy kis hibát,még pedig: „döfte a tört.”->ez egy egyszerű helyesírási hiba,a tőrt ugyanis hosszú ő-vel írjuk.Ez nem nagy hiba,csak egy kicsit illúzióromboló lehet matektanároknak.De kérdezem én,hogy ki nem hibáz…hát ilyen ember nincs!Nem világos nyilván az előszó során a történet,és nem is szerettem volna,hogy az legyen,mert ezt várhatjuk el önmagától az előszótól.
Egy valami még ebben az előszóban megfogott,ami pozitív hatást is gyakorolt rám,és negatívat is:én egy kicsit a neveknél úgy érzem,hogy visszamentél pár évszázadot,és nem a beígért 19.században kötöttünk ki,hanem jóval előbb,bár a tőrszurkáláshoz illenek a nevek is,meg London is.Itt azért említsük meg,hogy voltak érdekes események annak idején Angliában,tényleg.
Az első részlet nagyon jól van megfogalmazva,ez kérlek hihetetlen pontossággal írja le azt,amit éreztetni akarsz…azt a rejtélyességet,amit már az elején is említettem.Tehát hű maradtál a történetedhez,a korhoz,és a helyhez.Nem akartam ilyen „olvasónaplószerű” kritikát írni,de egyszerűen nem tudtam megállni,hogy ne másszak bele minden részletbe,és ne képzeljem én magam azt el,amit leírsz.
Amit viszont egy aprócska hibának könyveltem el olvasás közben,hogy a részek terjedelme eléggé különbözik.Vannak nagyon hosszú részeid,mint például a második rész,és van az első rész,ami viszont túl rövid.Az első rész annyira tetszett,de szerettem volna,ha ott mélyedhettem volna bele a történetedbe,hiszen véleményem szerint erre való az első rész.A második rész miatt most meg kell említenem neked,hogy nincsen olyan szó,hogy „gunyoros”,szerintem te a „gúnyos” szót kerested.A második rész közepén derül ki,hogy Eliot egy angyal.Ez így pont időben van,ez tetszik!
Még pozitívumok:
Tetszenek az átvezetőid,amikor a párbeszédeket írod le.A szóhasználatod elég választékos,a fogalmazás stílusa jó,és alkalmazkodik a történethez.Tehát elmondhatjuk,hogy végig hű voltál a történethez,a designhoz,és mindenhez,amit ebből a történetből ki lehet hozni.Tetszett,hogy beleírtál egy idillt is,Rose és Tyler[anya-fia] között.Tetszett,ahogy Rose megengedte Tylernek,hogy ehet a szobába,ez mondjuk elég modern,de ez nem is baj,ezzel lehetne kezdeni a későbbiekben is valamit,de itt persze nem tippeket adok a folytatásra,mert ez egy kritika.
Amit hiányoltam:
Kicsit többet kellene foglalkoznod azzal,hogy leírd,hogy pontosan mi a helyzet,hol vagyunk,merre vagyunk,mit csinálunk.
Amit viszont kiemelnék és nem is lehetne felírni a hiánylistára:
Nagyon jól írod le Elizabeth érzelmeit.
Mire figyelj?
Javaslom neked,hogy maradj hű továbbra is az alapkoncepciódhoz,mert ez fogja meg az embereket!A titokzatosság,és a hitelesség.A történet ugyanis alapjában véve nagyon hiteles,mert Londonra illik a leírásod,a történet is odaillik.
Amit tanácsolok,hogy néha írd le egy harmadik szemszögből,hogy mi történik,mert tudod előfordult velem az,hogy olvastam,hogy már megint hirtelen valahol felébredt a csaj,és…szóval ugrálsz egy kicsit,meg hirtelen a dolgok közepébe vágsz.Ezzel nem is lenne baj,de tényleg,írj egy kicsit magáról a történetről is.
Nagyon biztatlak a terjedelmes folytatásra,ugyanis ennek a történetnek van alapja,hitelessége,ahogy már említettem is.Nagyon tetszik,amit és ahogy írsz,és amiről írsz,az is tetszik.
Nem ígérem,hogy minden nap benézek a blogodra,mert (és innentől van a vélemény) engem nem tud megfogni London,meg a régebbi századok.
De ahogy látom,már alapból van sikered!:) És szerintem ennél jóval nagyobb sikerre is számíthatsz,ha sikerül a történetbe továbbra is ennyi izgalmat vinni…nyilván sikerülni fog,mert 9 rész alatt maradt izgalmas a történet,és van lehetőség még egyéb csavarokat belevinni a történetbe.

Értékelés:
Alapkoncepció(történet,szereplők):8/10
Design:9/10
Fogalmazás(stílus,íráskészség,szókincs):8/10
Ez alapján a mércét magasra tetted,és kívánok neked sok szerencsét a bloggal kapcsolatban!
Remélem a kritikám nem bántott meg.

Egyéb megjegyzéseim:
Ez mégis kisregény lett,és amint látod,eléggé amatőr voltam.Szerintem neked érdemes folytatnod,és remélem idővel ennél tovább is fejlődsz,mert most lehetsz körülbelül félúton,de amint látom,jól haladsz,és gyarapodik az olvasói táborod is.A matektanáros poént muszáj volt ellőnöm,egyszerűen nem hagyhattam ki,ne haragudj érte!:)
A kritikával egyébként hamarabb kész lettem,mint ahogy terveztem,de hidd el,hogy szenteltem időt mindenre.

2 megjegyzés:

  1. Gondoltam itt is megköszönöm még egyszer :D Tetszett a matekos vicc :D de kijavítottam :)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen!:) Köszi,hogy lehetőséget adtál a poénra!:)

    VálaszTörlés